Disken er død – leve smartd!

Efter nogen dage uden den store aktivitet ved computeren, fik jeg i dag mine lyster styret! Der lå nemlig tre e-mails til mig, da jeg loggede på. Alle med venlig hilsen fra smartd:

This email was generated by the smartd daemon running on:

host name: localhost
DNS domain: twe.net
NIS domain: (none)

The following warning/error was logged by the smartd daemon:

Device: /dev/hde, 1 Currently unreadable (pending) sectors

For details see host's SYSLOG (default: /var/log/messages).

You can also use the smartctl utility for further investigation.
No additional email messages about this problem will be sent.

– og to mere af samme slags, men med lidt andre fejl :evil:. Budskabet var imidlertid ganske klart – /dev/hde var ved at dø og dagens underholdning sikret!

Disken er en 120GB Seagate Barracuda og dem har jeg heldigvis et par ekstra af liggende. Serveren lukket ned og genstartet i single user-mode, disken blev umount’et og kontrolleret med reiserfsck – som kom til samme resultat som smartctl, nemlig hardwarefejl. Atter nedlukning, montering af ekstra disk og genstart i single user-mode, hvorefter hele den gamle disk blev kopieret over på den nye. Efter kopiering af indholdet kontrollerede jeg datamængden med du -s og fik næsten samme tal ud – faktisk var der lidt flere data på den nye disk. To filer kunne ikke læses og to andre viste sig senere at være blevet korrupte.

Alt i alt en lille dags arbejde, men øjensynligt med minimalt tab af data – takket være smartd. Nu resterer blot at få migreret over på min FreeBSD-server, som har spejlede diske – så havde jeg sparet en dags arbejde :evil:.

Om Uffe R. B. Andersen

Uffes weblog
Dette indlæg blev udgivet i Nørderi. Bogmærk permalinket.

3 Responses to Disken er død – leve smartd!

 1. Kasper skriver:

  Jeg er netop lige hoppet på ZFS både på min Freebsd Epia server og min Mac Mini. På ingen af dem er hardware raid en mulighed og jeg har længe (alt for længe) via cron rsync daglig backup til anden disk, netop fordi jeg selv har tabt en disk med data engang og dengang lovede mig selv at det aldrig måtte ske igen. Så skifter jeg til en Netgear ReadyNAS fil-server med 5 x 0,5 tb i RAID5. Desværre larmer den og bruger for 600 kr. strøm om året. Så sidste omgang er blevet 3 x 250 gb USB laptop diske RAIDet med ZFS og testet på både mac og freebsd. Strømforbruget på macmini og diske i fuld sving er 400 kr år og det alle mine terror test mod disksystemet har ZFS modstået, så nu er det på vej i drift.

  /Kasper

 2. Uffe skriver:

  Hej Kasper

  Hvorfor ZFS? Er det ikke stadig rimelig Β-software i FreeBSD-sammenhæng? På BSD-DK-listen blev der advaret imod det for ganske nylig. Selv bruger jeg gmirror til spejling af diskene, to styk 320GB Seagate Barracuda, og UFS2 som filsystem. Bortset fra mine nylige problemer med harddisk-skuffer, så har det fungeret fint.

 3. Pingback: /var/blog/messages » Server-opgradering

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.