Stavnsbåndets genindførelse

Til morgen hørte jeg, at DFs erhvervsordfører, Marlene Harpsøe, foreslår stavnsbåndet genindført. Det skal ske i form af et tilbagebetalingskrav på ens udbetalte SU, hvis man forlader landet indenfor 5 år efter uddannelsens gennemførsel.

– Det er for at modvirke en hjerneflugt og globaliseringens indvirkning på vores velfærdssamfund, begrunder Harpsøe forslaget

Der er en del aspekter ved det her forslag:

  • Det er, af alt andet end navn, en genindførsels af stavnsbåndet – en forordning, der regnes som en af de mest skændige i Danmarks historie. Som i gammel tid kan man købe sig ud af den, men fattigfolks børn må blive hos herremanden.
  • Hvad nu hvis man vælger ikke at gennemføre studiet? Jeg har aldrig skrevet mit afgangsprojekt fra DTU og det har aldrig været et jobmæssigt problem. Formelt har jeg altså ikke nogen kandidatuddannelse, men har dog modtaget min SU.
  • Modvirke globaliseringen? Mon ikke DF lige så godt kunne forsøge at stoppe teenageres seksualdrift? Eller månens indvirkning på tidevandet?
  • Skal det stoppe ved uddannelserne? Hvad hvis man har modtaget en kostbar behandling i det offentlige sundhedssystem? Kommet til verden ved offentlig finansieret kunstig befrugtning?
  • Hvad med gymnasie- og andre ungdomsuddannelser, der er SU-berettigede? For eksempel politimand?
  • Er det forresten overhovedet et problem? Hvor mange nyuddannede kandidater udvandrer hvert år?

Et sted findes ordningen faktisk allerede. Hvis du bliver optaget på Flyvevåbnets flyveskole, så skal du underskrive en lang kontrakt – jeg kender ikke længden, men sikkert noget i stil med 10 år. Den væsentlige forskel er, at de fleste der søger derind, synes det er en ringe pris, for at få lov til flyve F-16!

Til min store overraskelse er både S og SF enige med DF, mens V og K er skeptiske. Skeptiske?

Der burde da rejse sig et ramaskrig i offentligheden, ved sådan et forslag. Det er en stats-sanktioneret økonomisk stavnsbinding, med pest-eller-kolera-valgmuligheder – tag en uddannelse og bliv stavnsbundet eller forbliv uuddannet og fri.

Om Uffe R. B. Andersen

Uffes weblog
Dette indlæg blev udgivet i Arthur Dent, Politik. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.