Dankortgebyr – fatter politikerne ikke en bjælde?

Hr. Erhvervsminister Bent Bendtsen vil nu flytte Dankortgebyret væk fra den enkelte transaktion og over til de bankkunder, der har et Dankort. Jeg synes måske nok, at liberalismen er løbet lidt af sporet i denne sag.

Bankerne har brudt statens 1000-årige monopol på at udbyde et betalingsmiddel, men det berettiger dem ikke til at tage penge for tjenesten. Derimod burde bankerne have licens til at udbyde betalingsmidler i konkurrence med staten og staten skulle så forpligtes til at benytte licensindtægten til drift af et fællesnationalt elektronisk betalingsmiddel, for eksempel Dankortet. Det skal stå bankerne frit at lave konkurrende betalingskort, med alle de gebyrer de måtte ønske, hvis de mener der er et marked.

Bankerne må dog bringes til at forstå, at uanset hvilken løsning der findes, så skal driften af Dankortsystemet tages fra deres overskud, nu og i al fremtid.

Om Uffe R. B. Andersen

Uffes weblog
Dette indlæg blev udgivet i Politik. Bogmærk permalinket.

2 Responses to Dankortgebyr – fatter politikerne ikke en bjælde?

 1. Kåre skriver:

  Der er vist kun én betaler i sidste ende, og det er hver enkelt borger/forbruger.
  Hvis driften af dankortsystemet skal betales af bankernes overskud, så sætter bankerne nok bare gebyrerne op på andre bankydelser, sænker indlånsrenten en anelse, justerer på rentedags-systemet eller finder et andet sted, de kan tjene flere penge på kunderne.

  Hvis butikkerne skal betale, men ikke må trække pengene fra kunden ved hver transaktion, så bliver de jo nødt til at øge deres indtjening andre steder – og altså sætte priserne en lille anelse op.

  Og hvis staten skal drive systemet, så kommer vi til at betale over skatten.

  Der findes altså ikke noget “gratis” dankort, som jeg ser det, lige som kontakter helt sikkert heller ikke er gratis at håndtere. Det har vi (bankkunder og skatteydere) bare altid betalt til…

 2. Uffe skriver:

  Hej Kåre

  Du har ret – der findes ikke et gratis Dankort. Derimod findes et Dankort som er en helt vildt stor besparelse for bankerne, hvilket har været med til at muliggøre deres større overskud. Nu vil bankerne have i både pose og sæk – de vil både score besparelsen og have forbrugerne til at betale udgifterne. Den ærgerrighed er af værste skuffe og jeg synes faktisk bankernes opførsel i denne sag er så sjofel, at deres gebyrer burde sættes under statslig revision. Dermed ville bankerne være nødt til at fremlægge dokumentation for hver eneste krone, de opkræver i gebyrer og det kunne måske lære dem noget – hvor der handles, der spildes.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.