Nej til kirkevielser!

Nu bølger debatten igen – skal folkekirken have ret (eller pligt) til at foretage vielser af homoseksuelle? Debatten er jo helt forkert. Den burde i stedet dreje sig om folkekirkens ret til overhovedet at foretage vielser.

En vielse er ikke en kirkelig handling. Det er en juridisk aftale imellem to mennesker, de være sig af samme eller forskelligt køn. Vielsen bør foretages af en borgerlig myndighed, sådan som det i dag sker, når man gifter sig på rådhuset.

Det skal så være folkekirken, og øvrige trossamfund, frit stillet at tilbyde deres religiøse velsignelse af parret. Så kan folkekirken tage op til debat, om de ønsker at foretage den velsignelse af homoseksuelle – men alle trossamfund skal fratages retten til at foretage juridisk bindende vielser. Samtidig skal retten til ophævelse af den borgerlige vielse stadfæstes, så intet trossamfund kan have ret til at nægte deres medlemmer skilsmisse (i juridisk forstand – så kan de for min skyld godt fortsætte med at mene, at parret er for evigt forbundet i gud!!).

Ingen tvivl – jeg er ateist. Og ateismen har hårde tider i dagens Danmark og jeg fatter det ikke. Hvordan kan nogen mennesker, med mere end 7 års skolegang bag sig, fortsat seriøst tro på eksistens af en skabende gud – eller nogen andre skabede guder, for den sags skyld? Har folk virkelig ikke øjne for alle de lidelser, som religion i alle afskygninger dagligt bibringer verden? “Religion er opium for folket”, sagde Karl Marx engang og det var én ting han i hvert fald havde fat i. Alligevel er det åbenbart blevet moderne at bekende sig til en religion. Først kom den rabiate højrekatolistiske “The Passion of Christ” og nu er der en film på vej om Martin Luther, grundlæggeren af Protestantismen. Tør man håbe på, at der snart kommer en film om Friedrich Nietzsche? Manden der turde sige det, vi alle egentlig godt ved – Gud er død!!

Om Uffe R. B. Andersen

Uffes weblog
Dette indlæg blev udgivet i Politik. Bogmærk permalinket.

3 Responses to Nej til kirkevielser!

 1. Henrik Stidsen skriver:

  Luther er fuldstændig enig med dig, vielser bør foretages af myndighederne og så kan kirken klare velsignelsen.

  Iøvrigt tror jeg du skal kigge lidt på hvad Nietzsche egentlig sagde.
  Så vidt jeg husker mente han nemlig IKKE at Gud var død, det er et halvt citat taget ud af en sammenhæng.

  Btw, din template virker ikke, kommentarfeltet fortsætter ud under den grå sidebar…

 2. Torben Sangild skriver:

  Jo, Nietzsche har sagt at Gud er død, men (desværre) havde han ikke ret, hvis det skulle stå
  som en historisk diagnose. På hans tid såvel som i dag var der en religiøs oprustning fra især
  missionsk og fundamentalistisk hold. Gud er en fantasi, og denne fantasi lever og bliver
  i øvrigt brugt til lige præcis hvad der passer folk, herunder mange uhyrligheder.

  I øvrigt burde folkekirken nedlægges. Med Grosbøll-sagen har den vist at den ikke er
  folkelig, men dogmatisk.

 3. Uffe skriver:

  Henrik: Jeg har ikke selv læst “Also Sprach Zarathustra” (jeg har dog LP’en :wink:), men jeg fandt dog følgende i en tekst om Nietzsche:

  I sin bog “Also Sprach Zarathustra” undrer Nietzsche sig over, at der stadig er mennesker, der ikke har hørt, at Gud er død – at den store tusindårige illusion om en højere magt én gang for alle er gået tabt, og at man herefter skal være en tosse for at tro på den slags.

  Vedrørende kommentarfeltet – det fungerer fint med Mozilla Firefox. Hvilken browser anvender du?

  Torben: Vi er vist meget enige om den sag.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.