Har bankerne dræbt Dankortet?

Jeg var personligt dybt vantro, da jeg første gang hørte tale om et hævegebyr på Dankortet. Da jeg flyttede til København for at læse, for snart 17 år siden, havde jeg en bankbog og et checkhæfte. Checkhæftet var kommet til, mens jeg var soldat og ikke havde mulighed for at komme i banken til hverdag. Og det fungerede jo egentlig fint nok. Der var ikke noget gebyr på og jeg kunne enten gå i banken og få lavet et nyt eller bare ringe og så få det tilsendt – som en service.

Alligevel lod jeg mig overtale til at skifte til Dankort, der sidst i 80’erne. Den unge bankekspedient, der oftest endte med at skulle stå og stemple mit checkhæfte, talte rigtig godt for sin sag. “Se, det kræver jo en del manuelt arbejde for mig og du skal jo også i banken og flytte penge fra anfordringskontoen, over på checkkontoen. Med et Dankort sparer vi begge noget tid og dermed kan vi spare penge, hvilket kommer os begge til gavn”.

Argumentet var altså at spare tid og dermed penge. Så hvordan kan det nu lige pludselig være så dyrt for bankerne, at vi alle sammen bruger Dankort? Vil de gerne have os tilbage til kasserne med vores bankbøger og checkhæfter? Det havde jo åbenbart ikke samme udgiftsniveau, for det tog de ikke gebyrer for??!!??

I P4 havde de i dag en times snak om de nye gebyrer. En enkelt var positiv – han henviste til det rekordlave renteniveau, som gjorde det svært for bankerne at tjene penge på udlån. Så var det kun rimeligt at lægge et gebyr på det, som reelt skabte udgiften. Vrøvl – bankerne har aldrig tjent bedre end i disse år – det viser alle deres regnskaber. Desuden er renteniveauet jo ikke låst på det lave niveau – det vil snart stige igen, men bankerne fjerner ikke Dankort-gebyret af den grund!

Har bankerne helt glemt den enorme besparelse de har opnået ved Dankortet? Tænk på udgifterne ved checks, der skulle sendes fra butik til bank og derefter manuelt indtastes i deres EDB-systemer. Samtidig skulle de kontrolleres for gyldig underskrift og beløbende skulle tydes. I dag er det ganske automatiseret. Computersystemerne har bankerne i forvejen – der skal højst nogen ekstramoduler til og det er næppe omkostningerne ved dem, der knækker ryggen på kamelen.

Personligt har jeg taget konsekvensen. Den ubetydelige rente jeg får på min lønkonto vil aldrig kunne modsvare gebyrbyrden fra en normal måneds brug af Dankort. Så jeg har hævet hvad jeg skal bruge og sådan må det være. Jeg tror det vil spare mig mange flere penge, end blot gebyret, for nu har jeg jo kun de samme penge og må tage hensyn til det, når jeg handler. Min bank derimod – de har så de penge færre at handle med og med det lave udlånsrenteniveau, så er det jo lidt surt for dem.

Om Uffe R. B. Andersen

Uffes weblog
Dette indlæg blev udgivet i Politik. Bogmærk permalinket.

2 Responses to Har bankerne dræbt Dankortet?

 1. Hekto skriver:

  Ja, da Dankortet blev indført, skulle vi ikke længere stå i kø, og det medførte en del ‘prikke-runder’!!!
  Bankerne var glade for besparrelsen!

  Nu er det jo ikke nået nyt de har fundet på! Skatteministeriet har i mange år praktiseret det samme med afgifter. Man finder nye områder at ‘afgifte’, og så kan man lidt efter lidt justere på beløbenes størrelse o.s.v.

  Jeg vil næsten vædde 10 stegte rødspætter, med smør på halen, på at der inden længe slet ikke er dækning for bankernes udgifter, og de bliver nødt til at hæve gebyret!

  Lidt ‘ofentlig ulydighed’ ville være på sin plads!
  En boycot af Dankortet i en måneds tid, ville medføre at man dels skulle hente kontanter i banken, dels skulle have dem tilbage i banken, fra forretningerne man havde afleveret dem i.
  Ville de mon så indføre gebyr på kontant betaling?:twisted:

 2. Uffe skriver:

  Jeg har faktisk “arbejdet” i en andelskasse en gang – jeg havde helt fortrængt det ;-). I niende klasse – dvs. ca. 1984 – var jeg i praktik i Kværndrup Andelskasse. I modsætning til de større sparekassen, som Bikuben, havde andelskassen stort set intet EDB. Transaktionerne blev noteret på blanketter, som efter lukketid blev tastet ind på en computer og sendt til Andelsbanken (tror jeg den hed). De lavede så mikrofilm af transaktionerne, som andelskassen modtog dagen efter. Havde kunde ikke sin bankbog med, så var det helt iorden – men så skulle man hen og finde den rigtige mikrofilm og opdatere hans bog, næste gang han havde den med.

  Det er den slags, som Dankortet har sparet bankerne for – men det har de helt glemt!

  Dækning for bankernes udgift – ja, det er der jo allerede ikke, i følge dem selv. Det koster dem 1,25 DKK, hver gang vi bruger Dankortet, men politikerne har sat gebyret til maksimalt 50 øre.

  Personligt har jeg hævet de penge jeg skal bruge i denne måned (læs: rub og stub). Problemet opstår dog ved visse tankstationer, men kan jeg spare 1 krone pr. liter diesel, så kan jeg leve med de 50 øre i gebyr – indtil jeg får anskaffet de nødvendige benzinkort!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.