SETI@home – lukket og slukket

I 1999 startede University of California, Berkeley deres SETI@home-projekt. Idéen var dengang revolutionerende – man downloadede en screensaver, der så brugte ens ledige computer-tid på at analysere signaler fra verdensrummet. Formålet var at undersøge signalerne for spor af intelligens. En af mine kollegaer på Ingeniøren foreslog straks, at vi oprettede os som brugere og lavede et Team for Ingeniørens læsere.

Som sagt, så gjort og den 2. juni 1999 oprettede jeg min konto hos SETI@home. I går var det hele så slut – SETI@home Classic lukkede og slukkede:

December 15, 2005
After 6 years of operation, SETI@home Classic sent out its last workunit. We will clean up and synchronize the Classic stats with the current SETI@home project in the coming weeks. Thanks to all SETI@home Classic participants for their tremendous dedication to the project. You made SETI@home into something of lasting significance.

!@(setiathome.jpg:R200 popimg: “SETI – Team TWE – klik for større billede”)Et nyt projekt er startet op, men i mine øjne savner det den charme, som det oprindelige projekt havde – så for mit vedkommende stopper legen her. I mellemtiden har jeg analyseret 8.396 “work units” og doneret 92.184 CPU-timer – altså knap 11 timer pr. work unit. Tiden svarer til 3841 døgn eller cirka 10,5 års konstant computerberegning – hvilket selvfølgelig kun har kunne lade sig gøre, fordi jeg altid har haft mindst 2 computere i gang. En overgang kørte min webserver endda to SETI-sessioner – en til hver CPU :mrgreen:.

Da jeg stoppede på Ingeniøren startede jeg mit eget lille team, Traumatic Web Experiences @ SETI, bestående af mine egne to konti – den til hjemmebrug og den til arbejdsbrug – samt min ven Michael. I alt nåede vi at beregne 11.037 work units, hvilket jeg synes er et pænt resultat. Det var sjovt, så længe det varede 😎 – nu er det slut.

Om Uffe R. B. Andersen

Uffes weblog
Dette indlæg blev udgivet i Løst og fast. Bogmærk permalinket.

3 Responses to SETI@home – lukket og slukket

 1. Frang skriver:

  Det var da sørgeligt, SETI@home var hovedårsagen til at min interesse for astronomi blussede op og at jeg efterfølgende investerede en mindre formue i teleskoper og andet amatørastronomi-udstyr.

  Jeg har i flere år været betalende medlem af The Planetary Society (folkene bag SETI) og projektets originale koncept med distribueret regnekraft blandet med astronomi taler i dén grad til min indre nørd 🙂

  Min profil hos SETI har kørt siden januar 2002 og har leveret regnekraft i 2.648 år (3788 resultater).

 2. Well, man kan jo stadig deltage, hvis man vil bruge den nye BOINC-klient. Jeg brugte imidlertid altid kommandolinje-versionen til Windows, for jeg gider ikke alt det fancy fis med en screensaver. BOINC fås ikke som kommandolinje-version til Windows og derfor bliver den ikke installeret hos mig.

  Desuden har jeg læst Per Helge Sørensens bog, “Mailstorm”, så jeg ved godt hvilke farer der gemmer sig bag uskyldige screensavere :wink:.

 3. Kirsten skriver:

  Jeg er for længst holdt op med at køre SETI@home Classic og har længe kørt SETI/BOINC. BOINC-klienten er smart, fordi man kan køre mange andre projekter via distribueret computing.

  BOINC findes til alverdens operativsystemer, og der findes såmænd også en commandline-version til Windows. Det er imidlertid ikke nødvendigt at bruge sidstnævnte, for der er kun det ‘fis’, man selv ønsker.

  Selv bruger jeg aldrig screensaveren, BOINC Manager kører altid og er langt mere ‘nænsom’ mod CPU’en. BOINC giver f.eks. automatisk plads til andre programmer, mens man arbejder.

  Andre fordele: hver work unit beregnes kun af 3-4 brugere, derefter bliver den aldrig udsendt igen. I stærk modsætning til SETI Classic, hvor samme unit blev gennemtygget utallige gange blot for at holde brugerne beskæftiget.

  SETI/BOINC kan søge efter langt flere videnskabelige parametere. En ny ‘enhanced’ WU er på trapperne, den vil angiveligt vare 6 gange så længe som nuværende – og snart suppleres med radiosignaler fra den sydlige halvkugle – Parkes observatoriet i Australien.

  Der kan ikke snydes med SETI/BOINC (det var slemt i Classic), og pointsystemet er meget mere retfærdigt – der tages hensyn til maskinernes styrke.

  Alt i alt tåler Classic slet ikke sammenligning med BOINC, og så kan SETI-projektet få PENGE til BOINC, fordi så mange andre projekter kan køre med klienten. Selv kører jeg mange andre projekter (Einstein, Rosetta, LHC for blot at nævne nogle), hvis der ikke er arbejde nok at få til SETI.

  Jeg har knust 4.610 WU’er frem til 2004, og har scoret 125.000+ point i SETI/BOINC.

  Kan anbefales – kig evt. forbi vores glimrende hold.

  Mvh. Kirsten

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.