BSA B40WD og Amal Concentric

Min motorcykelsamling består bla. af to styk BSA B40WD, fra 1970 hhv. 1968 (nævnt i anskaffelsesrækkefølge). Da jeg købte den første var den i rimelig original stand – dvs. militærgrøn, med terrændæk og en håbløs Amal vippespjældskarburator. Karburatoren gav mig mange problemer, for den var næsten umulig at få justeret tilfredsstillende – og en telefonopringning til BSA Hansen bekræftede, at sådan var det bare!

En vist stabilitet havde den dog. En gang jeg var på vej fra Sjælland til Fyn, blot nogen uger efter jeg var flyttet til København, gik motoren helt ad h. til, da jeg kørte fra færgen i Knudshoved. På nødrastepladsen ved Nyborg måtte jeg gøre holdt og tage situationen i bestik. Årsagen var nu ret synlig – svømmerhuset var gået løs og hang 5 mm under karburatorhuset, i de to yderste omgange af skruernes gevind. Sikkert resultatet af, at hastigheden havde været holdt høj mod Halskov, for at nå færgen. At den motoren overhovedet kunne gå, betragter jeg som et mindre mirakel (og at den ikke brød i brand, som et større :mrgreen: ).

Alle anbefalede mig at skifte til en Amal Concentric-karburator og det gjorde jeg så vinteren efter. Jeg fandt en på stumpemarkedet i Herning og sælgeren sagde den passede lige på. Det var nu ikke helt sandt, for indsugningen på B40’eren er 26 mm og den købte Concentric var på 28 mm. Endvidere er Concentric’en noget højere og kom derfor i vejen for proppen til indsugningsventilens justeringsskrue. Tilsammen løstes de to problemer med en tyk fiberklods og et par længere pinbolte til karburatoren. Fiberklodsen havde så 28 mm hul mod karburatoren og 26 mod indsugningen.

Forlden fandt jeg over æsken til Concentric’en og dermed de præcise data (i det omfang de stadig kan læses):

Type No: L928/301

Main Jet: 180

Pilot Jet: Busy

Bore: 28

Throttle: 3

Nu har jeg i hvert fald notéret det ned, så jeg kan finde det igen 😀 .

Hvormeget Concentric’en hjalp er lidt uvist, for i samme omgang blev motoren boret op til første overstørrelse og fik et højere stempel i (militærudgaven var meget lavkomprimeret, 1:6,7, for at kunne køre på benzin med ned til 50 i oktantal). Tilsammen var der i hvert fald tale om en markant forbedring, selvom jeg stadig manglede (og mangler) landevejsgearing og elektronisk tænding.

Det skal nok komme altsammen 😎 .

Om Uffe R. B. Andersen

Uffes weblog
Dette indlæg blev udgivet i Motorcykler. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.