Tør øjnene og læg violinen væk…

I torsdags åbnede Bakken og som altid var det startskuddet for en masse danske (og nu også svenske) motorcyklister. Imidlertid valgte politiet, samt Told og Skat at dryppe lidt malurt i motorcyklisternes bæger. På mange indfaldsveje til København blev der afholdt §77-eftersyn, ligesom politiet stoppede mange motorcyklister på deres hjemtur, med en razzia på Klampenborgvej.
I nyhedsgruppen dk.fritid.motorcykel har politiets opførsel vakt en del harme. I et vist omfang med rette – politiet uddelte således mange bøder efter færdselsloven §67, stk. 2, der siger

  • Ejeren eller den person (brugeren), som har varig rådighed over køretøjet, er ansvarlig for, at køretøjet er i lovlig stand

Begrundelsen har i de fleste tilfælde været anført som “Manglende bagskærm”. Imidlertid har Færdelsstyrelsen for over 3 måneder siden udsendt en skrivelse (pdf), hvor alle særregler vedrørende motorcyklers hjulafskærming fjernes.

Langt de fleste i nyhedsgruppen betegner politiets opførsel på vores store dag, som ren chikane. Det synes jeg er klynkeri af værste skuffe. Vi motorcyklister nyder et privilegium, som ikke er forundt nogen andre interessegrupper – vi får lov til at spærre et Københavnsk hovedstrøg total af i 2½ time, to gange om året. Ikke nok med det, vi får politieskorte på hele turen fra Nørrebrogade til Bakken, hvor alle kryds på ruten er afspærrede af politi. I op mod en time er det umuligt for ikke-motorcyklister at færdes på ruten, der udover Nørrebrogade omfatter Lygten, Tagensvej, Tuborgvej/Ring 2 og Strandvejen.

Man skal gøre sig klart, at denne tradition ikke ligger i nogen organiserede rammer. Der er ikke nogen løbsledelse, der står til ansvar overfor politi og øvrige myndigheder. Derfor er der rent faktisk tale om gadeuorden og politiet kunne uden større problemer opløse optoget og bede alle forsamlede motorcyklister om at “passere gaden”. Det vælger man imidlertid ikke at gøre – man vælger derimod at gøre det til en begivenhed til stor fornøjelse for både motorcyklister og andre. Det sker ikke uden omkostninger – uden at kende de præcise tal skønner jeg, at op imod 100-150 politifolk er udkommanderet til lejligheden – på overtids- og ulempebetaling.

Vi får lov til at gennemføre vores tradition fordi erfaringen viser, at vi er det værdige – vi benytter lejligheden, men misbruger den ikke. Desværre er flere og flere begyndt at betragte dagene for Bakkens åbning og lukning som to dage, hvor motorcyklister er fredede og kan gøre som de lyster. Det er en skidt udvikling, som betyder negativ omtale af motorcyklister generelt – er der ét fjols i blandt os, så bliver alle hurtigt mærkede. Jeg var selv plaget af den lange kødannelse der opstod på grund af politiets razzia på Klampenborgvej. Mens jeg sneglede mig afsted, uden kendskab til årsagen, blev jeg ustandseligt overhalet af andre motorcyklister, der ignorede de dobbelt-optrukne striber og i mindst et tilfælde regulært pressede en bilist op cykelstien, fordi han ikke ønskede at kollidere med en motorcykel.

Det er præcis den slags opførsel der berettiger politiets indsats på Bakke-åbningsdagen. Motorcyklister der ikke er i stand til at håndtere frihed under ansvar. Jeg elsker denne tossede tradition og jeg ser gerne politiet slår hårdt ned på dem, som ellers vil give reaktionære kræfter i samfundet en gyldig grund til at forbyde dette uformelle arrangement. Når det er sagt, så skal det også siges, at politiet skal have deres paragraffer i frisk erindring, så de ikke deler bøder ud til højre og venstre, på et fuldstændig forkert grundlag.

Om Uffe R. B. Andersen

Uffes weblog
Dette indlæg blev udgivet i Motorcykler. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.